Informatie omgeving vimmerby

Klimaat

In de zomer liggen de dagtemperaturen tussen de 16 en de 30 graden. Ergens in september loopt de zomer bruusk ten einde; van de ene dag op de andere zakt de temperatuur definitief van een zonnige 15 naar een bewolkte 5 graden (in Vimmerby).
De wintermaanden (okt – half maart) zijn hard, het is koud (overdag meestal -5 graden in Vimmerby. In december gaat in Vimmerby de zon al om half drie onder.
In april vecht de zomer met de winter; in Vimmerby sneeuwt het de ene dag een beetje bij temperaturen net onder het nulpunt; op andere dagen is het zonnig en een “warme” tien graden. Hier vindt u de weersverwachting van dit moment.

Souvenirs in Zweden
In Zweden vind je een uitgebreid assortiment aan heerlijke soorten knackebröd, dat je in vele variaties vindt. Dit is erg lekker in combinatie met de traditionele Zweedse ingemaakte haring. Rendier, ree -en elandvlees kun je onder andere kopen in de specialiteiten winkels. In de supermarkten vind je een heel uitgebreid aanbod van granen en gedroogde bonen.

Prijzen in Zweden
Zweden is duur maar bijlange na niet meer zo duur als het was. Het is tevens (mede door de lage stand van de Zweedse Kroon) een stuk goedkoper dan Denemarken en Noorwegen. Prijzen verschillen erg veel tussen verschillende supermarkten en locaties.

Enkele tips :

fleswater : Uiteraard ligt de prijs van een fles Vittel hoog, het Zweedse kraantjeswater is immers zo zuiver en lekker dat geen enkele Zweed fleswater koopt. Het huis Brogarden is, zoals erg veel Zweedse woningen, aangesloten op een natuurlijke bron voor de drinkwatervoorziening. Dit water is getest op zuiverheid en uitermate schoon bevonden. Het bevat enkele natuurlijke mineralen die u in Nederland alleen in de flessen bronwater vindt.

In elk café en restaurant is het trouwens heel gewoon om een gratis glas kraanwater te vragen, vaak staat er zelfs een karaf met enkele glazen op de toog.

Brood : Thuis eten de Zweden knäckebröd of zelfgemaakt brood, het Frans brood (18Kr) dat je in supermarkten en de zeldzame bakkerijen vindt wordt beschouwd als een luxe waarmee je uitpakt als er gasten op bezoek komen.
Alcohol : Een gewone pint op café is duur (43 SK), maar wel 2 keer zo groot als een Belgische. De prijs wordt echter heel aanvaardbaar als je wat wil toegeven op het alcoholgehalte : folköl 3.5% is al een heel stuk goedkoper en de 2.8% lättöl doet nog een stuk van de prijs af. De startprijs voor een fles wijn in de Systembolaget (prijslijst op www.systembolaget.se) ligt rond de 50 SK; dit is erg duur als je dan voor een “vin de table” kiest, de Rioja wijn daarentegen, die evenveel kost, is goedkoper dan in België. Wijn drinken in café of restaurant is duur, 50 SK voor een glas, maar je zult merken dat de glazen vaak tweemaal zo groot zijn als in België. U mag echter een vrij grote hoeveelheid alcohol (wijn/bier) mee de grens over nemen (Zweden is een EU land). Kijk voor de exacte hoeveelheden hier. Met sterke drank dient u voorzichtiger te zijn.
koffie : De Zweden behoren tot de grootste koffiegebruikers ter wereld. Koffie in een tearoom is behoorlijk duur (25 SK), maar vaak mag je zoveel bijvullen als je wil. Zoek naar de koffiekan op het tafeltje. Image002
pizza : zelfs in veel kleinere plaatsjes zijn pizzeria’s waar een behoorlijk grote pizza 30-50Kr kost.
supermarkten : Vivo is goedkoper dan ICA en ICA is goedkoper dan Konsum. Er is een kleine maar ruim gesorteerde ICA op 3km afstand in Rumskulla en een grotere in Vimmerby (25 km).

 

Zweedse Keuken

De meest typische warme gerechten zijn de köttbullar (vleesballetjes), smörgasbord (een soort sandwich van wit brood die eruitziet als een taart), Janssons frestelse (gegratineerde ovenaardappeltjes met ansjovis), dillpotatis (gekookte aardappeltjes met olijfolie en dille) en schinka (grote kersthesp die 6 uur in een oven op 70° tussen de kruiden heeft gelegen). Dit zijn allemaal feestgerechten die tijdens huwelijken, kerstmis en verjaardagen in buffetvorm worden aangeboden. Ze vinden in een restaurant is echter een heel stuk moeilijker. Zweden houden zich immers nogal strikt aan data en gelegenheden waarbij iets mag gegeten worden.
Zweeds gebak : De opgesomde warme typische Zweedse gerechten zijn eigenlijk niet zo heel bijzonder en het wellicht lange zoeken ernaar niet waard. Wel bijzonder is het Zweeds gebak, waar vaak cardemon, saffraan en kaneel in wordt gebruikt. Voor verschillende traditionele soorten traditioneel gebak zijn er specifieke periodes waarop ze (mogen) gegeten worden. Pepparkakor (flinterdunne speculaas) en ljusebullar (saffraangebak) worden tijdens de kerstperiode in grote hoeveelheden gegeten, vaak vergezeld door Glögg, de adventsgluhwein. Tijdens februari worden grote hoeveelheden simla (soort berlijnse bol gevuld met amandelmassa en slagroom) gegeten, maar waag het niet ze nog te eten na de simladag (voor exacte datum zie een Zweedse agenda). Eind maart is er een dag waarop iedereen wafels eet.

Taal(vertaalhulp)

Zweeds-NL
NL-Zweeds

Auto’s Zweden

Scandcar.nl Volvo klassiekers en onderdelen

Hier vindt u enkele voorbeelden van typische Zweedse auto’s.

Bron: zweden.pagina.nl; Hans Rossel reisgids;